Aziatische sferen zonder een jetlag te riskeren

IMG 6329Helaas … de Tong Tong Fair is weer voorbij. Als herinnering op mijn bureau het Boekoe Pienter, reisgids voor de Tong Tong Fair. Deze werd in 1959 voor het eerst in Den Haag georganiseerd onder de naam Pasar Malam Besar (grote avondmarkt) en vond na enige omzwervingen zijn vaste plek op het Malieveld. Sinds 2009 heet dit evenement Tong Tong Fair, wat het geheel een internationale uitstraling geeft.
Je moet je voorstellen: een gigantisch tentencomplex waar een aardig circus minstens vier keer in past. Een heel groot deel wordt in beslag genomen door marktkramen waar van alles en nog wat te koop is. Daarnaast een uitgebreid eetgedeelte, maar ook enkele theaters waar gedurende de Fair (12 dagen lang) vele aspecten van de Indische en Indonesische cultuur belicht worden. Aanvankelijk was het een ontmoetingsplek voor oud-Indiëgasten, maar sinds jaar en dag is het publiek verbreed met mensen zonder binding met Indië die een leuk dagje uit willen beleven.
Ik was er zelf al jaren niet meer geweest. Dus was ik heel benieuwd of er nog veel veranderd was. Inmiddels is er wetgeving gekomen op het gebied van geluidsoverlast zodat de muziek niet meer allesoverheersend was (alleen als je dicht bij kwam). Overigens vond ik het opvallend dat er meer marktkramen stonden met Indiëvreemde koopwaar. Daarbij zullen economische overwegingen een rol gespeeld hebben. Want ook de fair moet financieel haalbaar blijven.
Er was evengoed genoeg “echt Indonesisch” te koop, voor zover wij dat kunnen beoordelen. Mooie katoenen kleding, sieraden, mascottes, eetwaren, binnenhuisspullen …
Grote trekpleister is de Eetwijk, waar je kraam aan kraam kunt genieten van de heerlijkste gerechten. Als je verstandig bent, schuif je ergens aan zodra je maag begint te knorren want op een gegeven moment zijn alle eetplekken bezet. Zo kwamen wij terecht bij een cateringbedrijf uit Rotterdam waar we van de lekkerste nasi koening allertijden konden genieten. IMG 7789
Jammer genoeg is het aantal plekken waar je gewoon wat kan drinken heel klein. Ik miste ook de cocktailbar van voorheen en de kraam met het schaafijs maar vooral miste ik de indringende lucht van de zuurzak die te koop werd aangeboden. Voor ons geen echt aangename geur, maar het hoorde er eenvoudigweg bij.
Om de vermoeidheid uit de benen te halen, streken we neer bij de talkshow van Stephan Sanders met als thema Sluimerend Vuur. Deze titel verwijst naar een filmproject van Peter Forgács, die heel bijzondere montages maakte van privéfilms uit Nederlands-Indië. Dit in een speciale opstelling met 10 filmschermen. Hoe de verhoudingen daar destijds lagen, wordt glashelder door deze beelden. De discussie laaide hoog op maar vloog niet uit de bocht onder de deskundige leiding van Sanders.
IMG 6338Tot slot bleven wij geboeid kijken naar een optreden van allround muzikant Guus Paat met zijn orkest, een krontjongzangeres en een zeer breekbare krontjongzanger-op-leeftijd die ons vervulden met heimwee naar wat wij nooit hebben meegemaakt en ook niet meer kunnen meemaken. De namen van deze zangers zijn ons helaas niet bekend.
Om ten volle van de Tong Tong Fair te kunnen genieten, moet je van het begin af aansturen op een mix van struinen over de markt, kennismaken met het cultuuraanbod en zalig eten en drinken.
Wie slim is, bestelt entreebewijzen via het internet: dat is goedkoper dan aan de kassa en dan kun je direct door een aparte ingang naar binnen lopen. Het boekoe pienter tenslotte, is een heel waardevolle gids voor alles wat er te beleven is. Je krijgt ‘m zomaar gratis bij de ingang.
Volgend jaar komen wij vast en zeker terug.

Annemarie Broek

Voor meer informatie: www.tongtongfair.nl. en http://stichtingtongtong.nl/ .