Nieuwe attractie voor leergierige lieden

Wist u dat?
HuisVanHilde01Eén van de belangrijkste taken van de provincie is het in stand houden van een archeologisch depot en dit toegankelijk te maken voor een breed publiek. De provincie Noord-Holland bouwt daarom momenteel een nieuw archeologisch depot annex bezoekerscentrum in Castricum. Het ligt aan de rand van Castricum, naast het NS station en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Het gebouw wordt zo’n 4200 m2 groot en gaat bestaan uit een paviljoen en een ondergronds depot. In het depot is onder andere de tentoonstellingsruimte te vinden. Het paviljoen komt helemaal bovengronds en gaat onder meer de entree, een presentatieruimte en een café met terras bevatten.
Dit alles wordt zodanig aangekleed dat het volledig bij het omringende landschap aansluit. Een bootvormig huis dat bij archeologisch vondsten in Uitgeest is opgegraven is de inspiratiebron geweest voor de vorm van het paviljoen.
HuisVanHilde02“Huis van Hilde” is de naam die door de provincie Noord-Holland is gegeven aan dit nieuwe archeologisch centrum dat vanaf begin 2015 opengesteld zal worden voor het publiek. Het omvat alle archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia heeft verzameld en opgeslagen. Hieronder ook de scheepswrakken die gevonden zijn op of bij het IJsselmeer en de Noordzee, bijvoorbeeld de bekende boomstamkano’s uit de prehistorie.h

Ook recentere geschiedenis
Het gaat echter niet alleen om archeologische vondsten, maar ook uit overblijfselen uit minder lang vervlogen tijden; de grens ligt bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo werd er in november 2013in de duinen een graf gevonden met de overblijfselen van een Russische soldaat die gesneuveld is tijdens de Brits-Russische oorlog in 1799. Ook voor hem is een plaats ingeruimd in het Huis van Hilde.

Bestaand depot
Het huidige provinciaal depot is gevestigd in gebouw Mercurius te Wormer. Daar zijn thans nog ongeveer 8000 dozen met bodenvondsten te vinden die afkomstig zijn van archeologisch onderzoek uit de provincie. Denkt u bijvoorbeeld aan potscherven, metaalvondsten, en hout maar ook menselijke skeletten. Dit depot voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom is besloten tot de stichting van het Huis van Hilde.

Veel aandacht voor dit Huis
De provincie besteedt nu al heel veel aandacht aan het nieuwe centrum dat begin 2015 voor het publiek open zal gaan. Enkele voorbeelden kunt u hieronder vinden.

Dag van de bouw
Op de Dag van de Bouw op zaterdag 24 mei kon het publiek een kijkje nemen op de bouwplaats naast het spoor. De stalen dakconstructie maakte de bootvorm van dit nieuwe museum goed zichtbaar! Bij die gelegenheid waren er diverse activiteiten georganiseerd, onder andere schatgraven voor kinderen en rondleidingen met uitleg door het geraamte.
In de ruimte waar het café gepland is, was voor de gelegenheid Coutryhome Cooking neergestreken met allerlei onalledaagse versnaperingen als brandnetelsoep,

pesto van het (door tuinbezitters gehate) zevenblad, vlierbloesemwater IMG 7707

 

 

en paardebloemengelei IMG 7705

 

 

Hierna (nog)maals expositie

IMG 7794Onlangs werd in het Provinciehuis aan de Dreef in Haarlem een tentoonstelling geopend met de onthulling van een bijzondere archeologische vondst.
Hierin kunt u hedendaagse kunst bewonderen die geïnspireerd is op de archeologische vondsten uit het depot.

Tijdens deze tentoonstelling worden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd waarbij archeologie wordt gekoppeld aan moderne kunst.

Tentoonstelling Ontdek Archeologie in Noord-Holland
Tot januari 2015 reist deze tentoonstelling elke maand naar een ander gebied van Noord-Holland met vondsten uit dat gebied. In de maand juni is de tentoonstelling in de Abdij van Egmond te vinden langs de archeologische fietsroute Rituele plekken. Daarna wordt een andere locatie uitgekozen.

Alle informatie kunt u terugvinden op de site www.huisvanhilde.nl