Plantenverf maken en schilderen

Onder deze titel organiseerde kunstzinnig therapeut Marijke de Vries een workshop in het gebouw van de Antroposofische Vereniging aan het Floraplein in Haarlem.

Voor de groep van ongeveer vijftien personen begon Marijke met de uitleg van de dag en de organisatie. Veel mensen kenden elkaar al; er waren ook collega’s van Marijke aanwezig om een accreditatie te behalen.

De eerste ochtendsessie bestond uit het zelf vervaardigen van allerlei verven. Sommige zijn samengesteld uit planten- of groentedelen of kruidenpoeders, aan te lengen met wat water en bindmiddel (kersenhars). Andere moeten eerst gekookt worden en aangemaakt met hulpstoffen als aluin, wijnsteenzuur of tinchloride. Het is heel belangrijk de verf-in-wording goed en langdurig te roeren.

Maar iedereen van “een zekere leeftijd” heeft wel eieren geverfd met uienschillen (geel), rode kool (paars), spinaziesap (groen) of bietensap (rood).

Alle deelnemers werden vervolgens voorzien van bakjes zojuist vervaardigde verf, waarna het testen en schilderen kon beginnen. De resultaten waren zeer verrassend.

Proefje van de gebruikte plantaardige verven
Proefje van de gebruikte plantaardige verven

Na de lunchpauze begon het experiment met zelf meegebrachte plantendelen. Geven die ook kleur af? Dat verschilt van plant tot plant en per seizoen. In onze groep was de donkerrode Franse geranium tot ieders verrassing een echte kleurbom. Ook blad en bloem van de Oost-Indische kers geven goed kleur af. Het was een spannende expeditie met onverwachte uitkomsten. Van de felgekleurde herfstbessen hadden we nogal hoge verwachtingen, maar dat viel tegen…

Boom rechts is gekleurd met Franse geranium
Boom rechts is gekleurd met Franse geranium

Het was een bijzonder leerzame en inspirerende workshop, waar de deelnemers nog vaak aan zullen terugdenken.

De tafel lag vol kleurige plantendelen en werkstukken
De tafel lag vol kleurige plantendelen en werkstukken

Er is een op antroposofische basis geschreven boek van A.M.Bernet Kempers – Lievegoed verschenen dat hier en daar nog wel verkrijgbaar is (Plantekleuren als Leerschool, verscheen bij uitgeverij Magenta).

Andere bronnen

Goed aansluitend op het verhaal van Marijke de Vries: http://www.mijneerstemoestuin.nl/GroeneLessen/groene_lessen_kleuren_met_planten.pdf

Ook goed aansluitend op het verhaal van Marijke de Vries: http://www.landelijkegilden.be/Home/Schooltuin/Te-maken/Stoffen-verven-met-planten

Een uitgebreide lijst met te gebruiken planten vindt u op: http://plantaardigheden.nl/aardig/aardigheden/verfplanten.htm

Waar te zien

Twee plaatsen waar men veel bruikbare planten kan vinden: de kruidentuin van het Openluchtmuseum te Arnhem en de Thematuin van Fort Hoofddijk, de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht. Ook in België zijn dergelijke tuinen te vinden: Tuin van de verfplanten in Vedrin (Namen), Kruidentuin Tudor in Brugge (Sint-Andries) en De wereld van Kina, natuurmuseum voor kinderen en jongeren in Gent.

Andere technieken

Wie overigens geïnteresseerd is in zelf verf maken op andere manieren, wijs ik op onder andere de volgende sites:

Kinderen leren verf maken met bloem (als in beslag) als basis: http://www.expeditionchemistry.nl/schilderen-met-bloem/

Kinderen leren temperaverf maken (ei als basis): http://www.expeditionchemistry.nl/wp-content/uploads/2010/12/2011_Sanne_en_Chris_in_het_museum.pdf  (temperaverf maken)

Andere manier van temperaverf maken: http://weblogs.nrc.nl/kleine_wetenschap/2009/04/04/verven-met-eieren/

 

6 reacties op “Plantenverf maken en schilderen

 1. Hoi Annemarie. Dit is een heel interessant onderwerp, wist eigenlijk niet dat je met diverse planten/groente kon schilderen. Het lijkt me ook een heel interessante workshop om die ooit eens te volgen, kunnen er veel van leren. Ook heel goed geschreven zoals alle andere onderwerpen van je.

  Grtjs Marijke ( jijbent.nl)

 2. Ik ben voor de binnenstadskrant Utrecht op zoek naar mensen die planten / onkruid in de binnenstad pukken of geplukt hebben om te eten of als ingrediënten voor verf of andere zaken.
  Zou jij me verder kunnen helpen?

 3. Beste Annemarie,
  Zou jij ook een middag les kunnen/ willen verzorgen op een kruidenopleiding in Driebergen?
  Graag over het schilderen met planten. Het gaat om 1 juli.
  Kunnen wij het hier eens over hebben?
  Hartelijke groeten,
  Maartje

 4. Hallo Annemarie, dank voor je mooie blog! Ik heb wat van je tips overgenomen voor mijn eigen blog en je naam vermeld. Zo kunnen we mensen praktisch op weg helpen om zelf aan de gang te gaan met plantenverf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *