Journaling bij Juul

Journaling: wat is dat nou weer?

IMG_1500
Een voorbeeld uit het schetsdagboek van docent Gerti Glas

Journaling (voluit Art Journaling geheten) is het bijhouden van een dagboek met naast (of in plaats van) de traditionele teksten ook schetsen, foto’s, collages, recepten, entreekaartjes etc. Je kunt het trouwens ook ‘schetsdagboek’ noemen; minder deftig maar misschien wel zo duidelijk. Het is dus een visueel dagboek, waarin je je dagelijks leven documenteert aan de hand van meer dan alleen een zakelijke beschrijving of opsomming. Zo creëer je voor jezelf een heel persoonlijk document waar je met plezier in terugbladert.

Hoe doe je dat?

Bij Juul, hobbywinkel in Heemstede, volgde ik in februari een cursus van drie avonden om me te bekwamen in het aanleggen van een eigen art journal. Deze cursus stond onder leiding van Gertie Glas.

002
Schets van iemand die voorheen nog nooit had getekend

Er zijn geen (kwaliteits)eisen, grenzen of geboden/verboden. Je hoeft dus niet persé goed te kunnen tekenen. We kunnen veel meer dan we denken en daarvoor maak je gebruik van speciale technieken. Gertie Glas, de docent, legt het zo uit: “Als je een voorwerp wilt tekenen, kijk je er eerst goed naar, vervolgens teken je de omtrek van het voorwerp. Teken langzaam en kijk naar het voorwerp en niet of nauwelijks naar je papier”. Met andere woorden: niet nadenken over wat je ziet, maar gewoon doen. Het gaat niet om de perfecte tekening maar om het weergeven van wat je beleeft. Heel veel wordt aan je eigen fantasie overgelaten.

Op de eerste cursusavond gingen we daarmee aan de slag en de resultaten vielen beslist niet tegen. Vooral als je wat kleur in het schetsje verwerkt, ziet het er al snel heel aardig uit.

10991263_832715640122716_5736367627348710190_n
Enkele voorbeelden van gemengde materialen

Op de tweede cursusavond had de docent een groot aantal verschillende materialen meegebracht waarmee we naar hartenlust konden experimenteren. Voor het resultaat maakt het nogal veel uit of je wel of geen watervaste materialen gebruikt. Het is maar net wat je zelf leuk vindt. Een paar voorbeelden: aquarelverf, maskeervloeistof, waskrijt, nat-in-nat, gebruik van alcohol, citroensap, koffie, rode wijn; tekenpotloden, kleurpotloden, aquarelpotloden, andere verfsoorten …alles mag!

De serie werd afgerond met een avondje stoeien met lay-out. Om de pagina af te werken, kun je gebruik maken van een omlijsting met getekend touw, een serie spijkers, takken, lintjes … wat je maar wilt. Het voordeel: je pagina ziet eruit als één geheel. Dan kun je ook nog een zelf ontworpen logo bijtekenen. Maar voor in je eigen boekje vind ik dat persoonlijk niet nodig. Het blad kan verlevendigd worden met toevoegsels, waar je ook overheen kunt tekenen. Alles naar eigen smaak; niets is te gek.

IMG_1493
Cursisten zijn geconcentreerd aan het werk

Voorbeelden van journaling zijn op het internet onder andere te vinden bij

 

 

2 reacties op “Journaling bij Juul

  1. Leuk zeg, is dat het allemaal altijd zo ver weg is he maar heel leuk om zo iets te volgen/leren maar door jou mooie artikel is het net alsof we erbij zijn. Heel mooi beschreven. Top !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *