Kerstmarkt in Düsseldorf

03Naar de kerstmarkt in Düsseldorf

Met de bus, op één dag heen en terug. Dat hebben we geweten! Waren de reizen de vorige malen perfect georganiseerd, deze keer haperde er van alles. We startten om 08.45 uur vanaf het Ikea parkeerterrein in Haarlem; geen slechte plek en ook zeker niet te vroeg. Maar daarna begon de misère: er moest nog een passagier mee die om onbegrijpelijke redenen (medereizigers herkenden haar aan haar kleur jas) op de ophaal in Beverwijk was achtergebleven. Daarbij was er ergens halverwege een noodstop om koffie en koeken uit te wisselen met de andere bussen. Ruim een half uur later dan gepland kwamen we Düsseldorf binnen. Bij de vorige trips waren we hevig in de problemen gekomen met het zoeken naar gezellige eettentjes en cafés dus hadden we ons stevig op dat onderdeel voorbereid door een diepte-onderzoek op het internet. Maar we kwamen op een heel andere uit- en instapplaats terecht dan de vorige keer, dus dat klopte allemaal niet erg meer.01
De eerste de beste gelegenheid doken we in voor een versterkende maaltijd. Dat werd het Café de Bretagne, een in Franse stijl ingericht visrestaurant annex -winkel met een humorvolle, goed gehumeurde Italiaan als eigenaar. Daarna richting de kerstmarkt. Vijf minuten later hadden we de echte eetstraat gevonden, maar dat weten dan alvast voor de volgende keer.
De kerstmarkt in Düsseldorf is verdeeld over vijf wat kleinere plekken en slingert via de Altstad naar het pas gerenoveerde moderne stadsdeel.
Wat ons in Düsseldorf altijd enorm aanspreekt is de gemoedelijkheid van de Düsseldorfers, overal zijn de mensen vriendelijk en altijd worden je inkopen, hoe klein ook, begeleid door een kwinkslag.
De eetcultuur op de Duitse kerstmarkten vormt een hoofdstuk apart. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er. Nieuw voor ons was de “raclettebaguette”, een half pistoletje met vers gesmolten kaas. Ook zijn er heerlijke Brezel (noemen wij pretzels)08.Brezel op reuzenformaat met allerlei soorten beleg of grote korrels zout. Veel van deze typisch Duitse versnaperingen halen de Nederlandse markt niet, maar wie een snacktentje op de markt wil opzetten, krijgt hier inspiratie genoeg. De spiraalvormige gefrituurde aardappel ontbrak dit jaar jammer genoeg, maar er was Bratwurst te over in allerlei variaties. Veel snacks en snoep ook voor thuis.
Dan heel veel kramen met kerstspulletjes, heel vaak voor een habbekrats.
Overal zag je ook nog de living statues, geen evenement kan er meer buiten, sommige met wonderbaarlijke en onbegrijpelijke constructies. Verrassende straatacts,

reuzenrad, zweefmolen en talrijke tentjes met Glühwein maakten een bezoek aan Düsseldorf tot een feest voor jong en oud.
Vlak voor de terugtocht ontdekten we in de etalages van een heel groot warenhuis een grote reeks etalages, compleet ingericht met allemaal Steiff (Knopf im Ohr, weet u nog van vroeger?) poppen. Veel van die dierfiguren konden nog bewegen ook; we kregen acuut heimwee naar de prachtige etalages die De Bijenkorf vroeger vol kleurig speelgoed inrichtte.
Volgend jaar willen we weer naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Maar dan gaan we met de trein en plakken er twee overnachtingen aan vast. Wel zo relaxed!

07