Alle berichten van Zon

Nieuwe attractie voor leergierige lieden

Wist u dat?
HuisVanHilde01Eén van de belangrijkste taken van de provincie is het in stand houden van een archeologisch depot en dit toegankelijk te maken voor een breed publiek. De provincie Noord-Holland bouwt daarom momenteel een nieuw archeologisch depot annex bezoekerscentrum in Castricum. Het ligt aan de rand van Castricum, naast het NS station en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.
Het gebouw wordt zo’n 4200 m2 groot en gaat bestaan uit een paviljoen en een ondergronds depot. In het depot is onder andere de tentoonstellingsruimte te vinden. Het paviljoen komt helemaal bovengronds en gaat onder meer de entree, een presentatieruimte en een café met terras bevatten.
Dit alles wordt zodanig aangekleed dat het volledig bij het omringende landschap aansluit. Een bootvormig huis dat bij archeologisch vondsten in Uitgeest is opgegraven is de inspiratiebron geweest voor de vorm van het paviljoen.
HuisVanHilde02“Huis van Hilde” is de naam die door de provincie Noord-Holland is gegeven aan dit nieuwe archeologisch centrum dat vanaf begin 2015 opengesteld zal worden voor het publiek. Het omvat alle archeologische vondsten en collecties die de provincie in de loop van decennia heeft verzameld en opgeslagen. Hieronder ook de scheepswrakken die gevonden zijn op of bij het IJsselmeer en de Noordzee, bijvoorbeeld de bekende boomstamkano’s uit de prehistorie.h

Ook recentere geschiedenis
Het gaat echter niet alleen om archeologische vondsten, maar ook uit overblijfselen uit minder lang vervlogen tijden; de grens ligt bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Zo werd er in november 2013in de duinen een graf gevonden met de overblijfselen van een Russische soldaat die gesneuveld is tijdens de Brits-Russische oorlog in 1799. Ook voor hem is een plaats ingeruimd in het Huis van Hilde.

Bestaand depot
Het huidige provinciaal depot is gevestigd in gebouw Mercurius te Wormer. Daar zijn thans nog ongeveer 8000 dozen met bodenvondsten te vinden die afkomstig zijn van archeologisch onderzoek uit de provincie. Denkt u bijvoorbeeld aan potscherven, metaalvondsten, en hout maar ook menselijke skeletten. Dit depot voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en daarom is besloten tot de stichting van het Huis van Hilde.

Veel aandacht voor dit Huis
De provincie besteedt nu al heel veel aandacht aan het nieuwe centrum dat begin 2015 voor het publiek open zal gaan. Enkele voorbeelden kunt u hieronder vinden.

Dag van de bouw
Op de Dag van de Bouw op zaterdag 24 mei kon het publiek een kijkje nemen op de bouwplaats naast het spoor. De stalen dakconstructie maakte de bootvorm van dit nieuwe museum goed zichtbaar! Bij die gelegenheid waren er diverse activiteiten georganiseerd, onder andere schatgraven voor kinderen en rondleidingen met uitleg door het geraamte.
In de ruimte waar het café gepland is, was voor de gelegenheid Coutryhome Cooking neergestreken met allerlei onalledaagse versnaperingen als brandnetelsoep,

pesto van het (door tuinbezitters gehate) zevenblad, vlierbloesemwater IMG 7707

 

 

en paardebloemengelei IMG 7705

 

 

Hierna (nog)maals expositie

IMG 7794Onlangs werd in het Provinciehuis aan de Dreef in Haarlem een tentoonstelling geopend met de onthulling van een bijzondere archeologische vondst.
Hierin kunt u hedendaagse kunst bewonderen die geïnspireerd is op de archeologische vondsten uit het depot.

Tijdens deze tentoonstelling worden er allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd waarbij archeologie wordt gekoppeld aan moderne kunst.

Tentoonstelling Ontdek Archeologie in Noord-Holland
Tot januari 2015 reist deze tentoonstelling elke maand naar een ander gebied van Noord-Holland met vondsten uit dat gebied. In de maand juni is de tentoonstelling in de Abdij van Egmond te vinden langs de archeologische fietsroute Rituele plekken. Daarna wordt een andere locatie uitgekozen.

Alle informatie kunt u terugvinden op de site www.huisvanhilde.nl

Aziatische sferen zonder een jetlag te riskeren

IMG 6329Helaas … de Tong Tong Fair is weer voorbij. Als herinnering op mijn bureau het Boekoe Pienter, reisgids voor de Tong Tong Fair. Deze werd in 1959 voor het eerst in Den Haag georganiseerd onder de naam Pasar Malam Besar (grote avondmarkt) en vond na enige omzwervingen zijn vaste plek op het Malieveld. Sinds 2009 heet dit evenement Tong Tong Fair, wat het geheel een internationale uitstraling geeft.
Je moet je voorstellen: een gigantisch tentencomplex waar een aardig circus minstens vier keer in past. Een heel groot deel wordt in beslag genomen door marktkramen waar van alles en nog wat te koop is. Daarnaast een uitgebreid eetgedeelte, maar ook enkele theaters waar gedurende de Fair (12 dagen lang) vele aspecten van de Indische en Indonesische cultuur belicht worden. Aanvankelijk was het een ontmoetingsplek voor oud-Indiëgasten, maar sinds jaar en dag is het publiek verbreed met mensen zonder binding met Indië die een leuk dagje uit willen beleven.
Ik was er zelf al jaren niet meer geweest. Dus was ik heel benieuwd of er nog veel veranderd was. Inmiddels is er wetgeving gekomen op het gebied van geluidsoverlast zodat de muziek niet meer allesoverheersend was (alleen als je dicht bij kwam). Overigens vond ik het opvallend dat er meer marktkramen stonden met Indiëvreemde koopwaar. Daarbij zullen economische overwegingen een rol gespeeld hebben. Want ook de fair moet financieel haalbaar blijven.
Er was evengoed genoeg “echt Indonesisch” te koop, voor zover wij dat kunnen beoordelen. Mooie katoenen kleding, sieraden, mascottes, eetwaren, binnenhuisspullen …
Grote trekpleister is de Eetwijk, waar je kraam aan kraam kunt genieten van de heerlijkste gerechten. Als je verstandig bent, schuif je ergens aan zodra je maag begint te knorren want op een gegeven moment zijn alle eetplekken bezet. Zo kwamen wij terecht bij een cateringbedrijf uit Rotterdam waar we van de lekkerste nasi koening allertijden konden genieten. IMG 7789
Jammer genoeg is het aantal plekken waar je gewoon wat kan drinken heel klein. Ik miste ook de cocktailbar van voorheen en de kraam met het schaafijs maar vooral miste ik de indringende lucht van de zuurzak die te koop werd aangeboden. Voor ons geen echt aangename geur, maar het hoorde er eenvoudigweg bij.
Om de vermoeidheid uit de benen te halen, streken we neer bij de talkshow van Stephan Sanders met als thema Sluimerend Vuur. Deze titel verwijst naar een filmproject van Peter Forgács, die heel bijzondere montages maakte van privéfilms uit Nederlands-Indië. Dit in een speciale opstelling met 10 filmschermen. Hoe de verhoudingen daar destijds lagen, wordt glashelder door deze beelden. De discussie laaide hoog op maar vloog niet uit de bocht onder de deskundige leiding van Sanders.
IMG 6338Tot slot bleven wij geboeid kijken naar een optreden van allround muzikant Guus Paat met zijn orkest, een krontjongzangeres en een zeer breekbare krontjongzanger-op-leeftijd die ons vervulden met heimwee naar wat wij nooit hebben meegemaakt en ook niet meer kunnen meemaken. De namen van deze zangers zijn ons helaas niet bekend.
Om ten volle van de Tong Tong Fair te kunnen genieten, moet je van het begin af aansturen op een mix van struinen over de markt, kennismaken met het cultuuraanbod en zalig eten en drinken.
Wie slim is, bestelt entreebewijzen via het internet: dat is goedkoper dan aan de kassa en dan kun je direct door een aparte ingang naar binnen lopen. Het boekoe pienter tenslotte, is een heel waardevolle gids voor alles wat er te beleven is. Je krijgt ‘m zomaar gratis bij de ingang.
Volgend jaar komen wij vast en zeker terug.

Annemarie Broek

Voor meer informatie: www.tongtongfair.nl. en http://stichtingtongtong.nl/ .

 

 

Dusty Springfield en haar Island of dreams

dustyRond 1960 bestormde een Britse folkgroep de hitparades: de Springfields. “Silver threads and golden needles” kon mij niet bekoren evenmin als “Dear hearts and gentle people”.
In 1963 kwam hun nummer “Island of dreams” voorbij op het krakerige radiootje dat ik boven op mijn slaapkamer koesterde als mijn grootste schat. Not my cup of tea, vond ik. The Springfields brachten een nasaal Amerikaans geluid voort dat mij te veel deed denken aan de muziek uit Nashville, die ik met alle kracht van mijn puberale overtuigingen, hartgrondig haatte.
Maar toen.
Na de intro kwam er een korte instrumentale break om ruimte te scheppen voor de solo.
Ik kon mijn oren niet geloven! Een schitterende fraai omfloerste stem met een geheel eigen klank verraste mijn oren. Zo kon je dus ook zingen! Elke keer dat ik het liedje hoorde, maakte het weer die verpletterende indruk. Die emotie voel ik nog steeds als ik het nummer hoor.
dustyHet succes van dit nummer bracht de zangeres, Dusty Springfield, ertoe een solocarrière te beginnen. Deze begon met “I only want to be with you” in 1963, een nummer geschreven en geproduceerd door Ivor Raymonde, die zijn sporen in de muziek al ruimschoots had verdiend en Dusty’s carrière bleef begeleiden tot zij de muzikale oversteek naar Amerika maakte.
In de negentiger jaren gaven The Pet Shop Boys haar carrière een nieuwe impuls door samen met haar “What have I done to deserve this” op te nemen, later gevolgd door “Nothing has been proved” en “In private”.

Dusty was van oudsher een dankbare prooi voor de roddelpers dank zij haar onuitstaanbare temperament en gedrag, wat toegeschreven werd aan premenstruele spanningen en haar biseksuele geaardheid. (Dat mocht in die dagen voor dames nog niet.) Ook was zij berucht om haar gevaarlijk uitziende topzware pruiken en flamboyante, zij het niet even smaakvolle, kleding. Maar dat doet op geen enkele manier afbreuk aan haar enorme zangtalent.
Medio negentiger jaren werd bij haar borstkanker geconstateerd. Na een aanvankelijke opleving overleed zij daaraan in 1999.

dusty

 

De Springfields echter blijken sinds 2011 weer aan de weg te timmeren met als frontvrouw Marina Berry. En na het uiteengaan van de originele Springfields ontfermde Dusty’s broer Tom (geboren als Dionysius P. A. O’Brien) zich over de Australische folkgroep The Seekers met Judith Durham als leading lady. Zij scoorden een aantal hits, waaronder I’ll Never Find Another You”, “A World of Our Own”, en “The Carnival Is Over”. “Island of dreams” vertolkten ook zij; op internet loopt een controverse over de betere versie: Dusty of Judith.
Geef mij die van Dusty maar.

Dusty Springfield werd op 16 april 1939geboren als Mary Isobel Catharine Bernadette O’Brien. Zij overleed op 2 maart 1999.

Wie bedacht Killing me Softly?

naamloos Lori Lieberman (geboren in 1951) was een wat schuchtere singer-songwriter, die in 1971 bij Capitol Records haar eerste platencontract kreeg en aldaar kennis maakte met het songschrijversduo Fox – Gimbel. Deze heren hadden hun muzikale sporen al ruimschoots verdiend door nummers te schrijven voor Barry Manilow, Jim Croce, Carly Simon en vele anderen. Ze componeerden ook veel nummers voor films en filmseries. Eén daarvan kent u waarschijnlijk wel: de herkenningsmelodie van The Love Boat.
Lori was in datzelfde jaar door een vriendin meegesleept naar een concert van Don McLean, die toen 26 jaar oud was. Zwaar onder de indruk van zijn optreden, vooral het nummer “Empty Chairs” (te vinden op de LP American Pie) schreef zij een gedicht dat zij deelde met Gimbel (haar toenmalige vriendje) en Fox. Zij zagen daar wel iets in en werkten haar poëtische tekst om tot de popsong “Killing me softly”. Althans, dat was het verhaal van Lori Lieberman.

Norman Gimbel werd volgens hemzelf geïnspireerd door de hoofdpersoon uit een Argentijnse roman die naar een pianist luisterde die zijn ziel op gevoelige wijze beroerde: “killing me softly with his blues”. Deze zinsnede noteerde hij in zijn ideeënboekje om daar later een liedje van te maken.

Charles Fox was weer een andere mening toegedaan. Volgens hem hadden hij en Norman het lied al op de plank liggen toen Lori het beluisterde en vertelde dat het haar deed denken aan haar gevoelens bij het optreden van Don McLean.

Deze controverse laaide weer op nadat Don McLean Lori in 2010 bij een van zijn concerten had uitgenodigd op het podium, bij welke gelegenheid hij “Empty Chairs” speciaal voor haar vertolkte. Hij verklaarde toen ook dat hij zeer vereerd was met het lied van Lori. Daarna was Norman Gimbel zo sportief toe te geven dat Lori Lieberman ’s versie van het verhaal de enige juiste was.

Lori Lieberman maakt nog steeds muziek. Ze neemt Cd’s op en toert de hele wereld rond. Nederland heeft een speciaal plekje in haar hart, omdat ze hier nog steeds een schare zeer trouwe fans heeft. Bij haar laatste tournee door Nederland in 2013 kwam ze in aanraking met het nummer “Watermensen” van de 3 J’s, wat haar inspireerde tot een Engelstalige versie onder de titel “Water”.

Roberta Flackimages
nam het nummer in 1973 op in een totaal ander arrangement en sfeer. Deze versie won in dat jaar de Grammy Award for best song of the year.
Ook hierbij hoort een bijzonder verhaal. Ms. Flack hoorde het nummer voor het eerst over de boordradio van een vliegtuig tijdens een binnenlandse vlucht. Ze beluisterde het een aantal malen achter elkaar, terwijl ze aantekeningen maakte over de melodie. Direct nadat ze geland was, zocht ze contact met Charles Fox. Twee dagen later ging ze aan het werk om een eigen versie van het nummer te creëren. Daarbij merkte ze fijntjes op dat ze (omdat zij verstand had van klassiek muziek ) bepaalde afwijkende keuzes maakte voor het akkoordenschema, volgens haar de verklaring van haar grote succes.

De versie van Lori Lieberman was, geheel in overeenstemming met haar aard, ingetogen, bescheiden en folk-achtig. De arrangeurs van Roberta Flack gooiden er een paar echokelders tegenaan, een sneller en ritmischer arrangement en vooral het forse stemgeluid van Ms. Flack. Deze versie veroverde de wereld en inspireerde meer dan 100 zangers en zangeressen tot het opnemen van een eigen versie. Een bloemlezing: Carly Simon, Carole King, Perry Como, The Jackson Five, Céline Dion, Anastacia en last but not least Susan Boyle.

Nog één keer kwam het hoog in de hitparades door de vertolking van The Fugees, duidelijk geënt op die van Roberta Flack, zij het dat de zangeres er Maria Carey-achtige trillers aan had toegevoegd.

Op het internet krioelt het voorts van de in allerlei talen verschenen versies, ook in het Nederlands. Ga niet zoeken! Houd het maar bij de versie van Lori Lieberman of desnoods die van Roberta Flack.

naamloos

Lori Lieberman en Don McLean in 2010

Geinige panty

 

Meestal loopt het goed af, dat kopen via het internet. Maar deze keer had ik toch echt wel een paar twijfels. De betreffende jurk zag er goed uit, met een mooi slank afkledend bloemenpaneel in het midden, maar er was iets ondefinieerbaars met de zijnaden.
geinigeGelukkig kun je dan ter plekke de koop ongedaan maken en je vooruitbetaalde geld terugkrijgen. (Dat is dus heel behoorlijk geregeld, chapeau!)
Zodra ik het jurkje uit de verpakking had gehaald viel de stroefheid van de stof me op, het leek wel schuimrubber. Braaf trok ik het aan. Ja hoor, de maat was goed. Of goed: ik hield een enorme ruimte over aan mijn heupen. Mijn god: in deze jurk was ruimte gehouden voor twee verborgen heuptassen!!!
De verkoopster vond dat het jurkje me goed stond, vooral aan de achterkant! Manlief trok een somber lipje en schudde nee. Dan maar een ander jurkje uitgezocht: een lila quasi overslagjurk. Die vond de verkoopster me eigenlijk nog beter staan (vooral van achteren) maar eega keek zeer bedenkelijk. Ikzelf ontwaarde in de spiegel een Milka koe op haar achterpoten. Nee, dus.
Meer jurkjes waren er niet.
Maar ik zag een aardige kleurige tuniek met aangebouwd vest (het verschil tussen een tuniek en een jurk is mij niet geheel duidelijk). Dat leek me wel wat. Dus het pashok weer in.
Nu was ik per ongeluk even vergeten dat ik mijn geinige panty aangetrokken had, met ingeweven kousebanden enzo, die gedragen hoort te worden onder een wijde rok met petticoat waarmee je af en toe speels kan wapperen zodat de kouseband zichtbaar wordt.
Welnu, de tuniek stond beeldig. Maar de verkoopster viel totaal uit haar rol toen ze de neppe kouseband net boven mijn knie ontdekte. Die vond ze helemaal niet beeldig, zelfs niet aan de achterkant!
Maar wij lagen in een deuk.

Gisteravond gedanst in mijn nieuwe outfit. Met een keurige legging er onder!

 

Eduard van Leeuwen 5 februari 1958 – 23 januari 2014

eduardOp donderdag 23 januari 2014 overleed Eduard van Leeuwen – Ames na een kort maar heftig ziekbed. Hij mocht slechts 55 jaar oud worden.
Begin 2002 leerde ik hem kennen bij het startcongres van de UWV Cliëntenraad, waar wij beiden de belangen van onze achterban, de ABVAKABO leden, behartigden.
Ik leerde hem kennen als een gedreven mens. Zijn werkzame beroepsleven stond in het teken van de zorg voor de armen, zwakken en weerlozen in deze samenleving. Daarnaast was hij als vrijwilliger betrokken bij velerlei maatschappelijke organisaties, bij voorbeeld als chauffeur bij de rolstoelbus. De directeur van RCO De Hoofdzaak, Christianne Moussault, verwoordde het in haar herdenkingswoord als volgt. “Wij herinneren hem als veelzijdig, kritisch, betrokken. Als cliëntondersteuner, als collega en als mens was hij voor velen belangrijk” Eduard beschikte over een vrijwel encyclopedische kennis van alle wet- en regelgeving in zijn interessegebieden. Daarom zullen de mensen in het werkveld nog heel vaak aan hem denken.
Ooit heeft hij een filmpje gemaakt voor de rubriek Achter de voordeur van de NCRV, waarin verslaggevers een kijkje namen achter de voordeur van een tot dus ver onbekende straat- of buurtgenoot. Bij Uitzending Gemist is dit filmpje nog steeds te zien.
Bij al zijn drukke werkzaamheden werden toch zijn oude tantetjes en zijn vrienden en vriendinnen niet vergeten.
Tijdens de uitvaartviering in de Kapelkerk van de Protestantse Gemeenschap Alkmaar (hij was van oorsprong katholiek) was er onder andere muziek van Ramses Shaffy en Robert Long.
Het beeld van Eduard werd voltooid door de sterk persoonlijk getekende verhalen van de diverse sprekers. Omringd door een ware bloemenzee van fleurige boeketten, geheel volgens zijn wens, werd hij ter ruste gelegd op het intiem aandoende kerkhof van Koedijk, de plaats waar hij de laatste jaren met zijn echtgenoot Han Ames – van Leeuwen woonde.

Liberace en The Dream of Olwen

In de vijftiger jaren hoorde je regelmatig een pianoconcert op de radio. Naar ik mij herinnerde werd dit gespeeld door meesterpianist/showman Liberace, over wie pas geleden een film is verschenen. Het pianoconcert was geschreven als themamuziek voor de film While I live. Ik ging op zoek naar verdere gegevens.

while.liveDe film While I live
While I live is de titel van een door John Harlow geregisseerde film uit 1947. Het verhaal van de film gaat over een zeer getalenteerde pianiste en componiste Olwen Trevelyan die worstelt met de slotakkoorden van haar nieuwe compositie die ze maar niet kan afronden. Gedreven door de blinde ambitie van haar zuster springt ze (per ongeluk of expres, dat blijft duister) van de rotsen. Haar lichaam wordt nooit teruggevonden. Exact 25 jaar na haar verdwijning meldt zich een jonge dame met geheugenverlies die het stuk op de piano gaat vertolken. Is zij de reïncarnatie van Olwen? En hoe loopt het met haar af?

John Harlow als regisseur
John Harlow (1896 – 1977) was een Engelse filmregisseur, die carrière maakte met populaire filmthrillers. Zijn bekendste films uit een latere periode waren Candles at Nine (1944), enkele Sexton Blake (populaire stripheld die veel verfilmd is) thrillers zoals Meet Sexton Blake en The Echo Murders (uit 1945). Zijn bekendste film is uit 1947 en is het dramatische verhaal van Olwen Trevelyan en haar onvoltooide pianowerk, While I Live. Naar verluidt zijn er nooit complete exemplaren van deze film boven water gekomen.

De componist Charles Williams
Williams werd in 1893 geboren onder de naam Isaac Cozerbreit. Hij begon zijn muzikale carrière als violist in theaters, bioscopen en symfonieorkesten. Daarna nam hij compositielessen bij Norman O’Neill, destijds een beroemde theatercomponist. Van 1933tot 1939 werkte hij als componist bij een Britse filmmaatschappij. Nadat hij veel Britse films en radioprogramma’s van muziek had voorzien, werd hij benoemd tot dirigent van het nieuwe Queens Hall Light Orchestra. Later startte hij met zijn eigen Concert Orchestra. Hij stierf in 1978 op 85-jarige leeftijd.

De vertolkers
while.liveDe meest bekende vertolking van dit (volgens sommigen als parodie bedoelde) muziekstuk is van Liberace, de Amerikaanse showman/pianist, die furore maakte met zijn mix van klassieke en moderne stijlen en zijn flamboyante uiterlijk. Hij zette The Dream of Olwen geheel naar zijn hand en maakte er een rijk versierde en superlyrische versie van. Deze is terug te vinden op You Tube.

Maar er zijn talloze andere versies te bekijken en beluisteren. Enkele voorbeelden: Philipp Sear (pianoversie), het orkest van Mantovani (wat dromerig) en Richard Clayderman (teder en romantisch, voorzien van een hedendaagse beat).
Speciale aandacht verdient de versie van zanger/jodelaar/kunstfluiter Ronnie Ronalde.

Theatrale rondleiding

Theatrale rondleiding in Haarlemse doopsgezinde kerk

IMG 7379Op 11 januari 2014 namen we deel aan een theatrale rondleiding door het mooie gebouw van de doopsgezinde vermaning in het hart van Haarlem. Het doopsgezinde geloof kent een uitgebreide historie van onderdrukking en vervolging, die in deze rondleiding goed tot zijn recht kwam.
Op een speelse manier had auteur/regisseur Marijke Kots een aantal doopsgezinde personen opgevoerd, waaronder Pieter Teyler van der Hulst (de grondlegger van het museum) en martelares Anneken Ogiers. Verbindende figuur, de 20ste eeuwse koster Theo Zeilmaker, leidde ons rond en stelde de overige personen aan het publiek voor.
Veel Haarlemmers kennen het gebouw door concertbezoek of een andere gelegenheid, maar bij deze rondleiding was gekozen voor de ruimtes die niet openbaar toegankelijk zijn. We waren stil van bewondering in de Heerenkamer (ontworpen door architect Van der Steur), die geheel in Jugendstil was opgetrokken en voorzien van een vernuftig ventilatiesysteem. Verder was in iedere ruimte wel een imposant kunstwerk te zien (Verwey!) of een ingenieus vervaardigd meubelstuk.
De tekst gaf hier en daar aanleiding tot een glimlach omdat Marijke Kots op ludieke wijze het heden en het verleden in de tekst door elkaar liet husselen.
Veel te snel was de rondleiding afgelopen, maar deze wordt iedere tweede zaterdag van de maand herhaald. Kosten 10 euro per persoon en via reserveren@historischtoneel.nl aanmelden is sterk aan te bevelen omdat er per keer maar een beperkt aantal toeschouwers kan worden toegelaten. Entree via de ingang aan de Frankestraat.

IMG 7419

 

 

 

 

IMG 7413

Boekbespreking De Andriessens

DeAndriessensDe Andriessens; een kleurrijke familie van muzikanten en kunstenaars

In 2013 kwam er bij uitgeverij Lias een boek uit met als titel “De Andriessens; een kleurrijke familie van muzikanten en kunstenaars.” De uitgave kwam tot stand met subsidie van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.
De auteur van dit boek, Agnes van der Horst, is als journalist werkzaam voor verschillende muziektijdschriften, zoals Luister en het Tijdschrift Oude Muziek. Zij werd geboeid door de vraag hoe zoveel talent in één familie kan voorkomen. Daartoe raadpleegde zij vele boeken, brieven, interviews en artikelen; ook voerde zij een aantal gesprekken met leden van de familie. Aan de hand daarvan beschrijft zij het leven van een aantal familieleden.
Het grootste deel van het boek beslaat de periode 1934 – 2013, hoewel de voorgeschiedenis van aartsvader Nicolaas Hendrik (de organist) en -moeder (schilderes Gezina Vester) ook aan bod komt.
De titel van het boek dekt de lading uitstekend: de niet beroemd geworden (niet-)muzikanten en (niet-)kunstenaars komen in het verhaal niet voor. De connectie met pianofamilie Koot (getrouwd met Laura, de dochter van Nicolaas en Gezina) wordt buiten beschouwing gelaten evenals de tragische dood in zee van Frans Willem Andriessen, de oprichter van de pianohandel aan de Botermarkt.
Het boek is tamelijk chronologisch van opbouw met in verschillende hoofdstukken aandacht voor de artistieke familieleden. Binnen de hoofdstukken moet je heel goed in de gaten houden over wie het gaat; dat wordt niet duidelijk aangegeven en de generaties lopen ook voortdurend door elkaar heen. Oervader en organist Nicolaas Hendrik wordt beschreven; ook de tweede generatie met Willem (pianist), Hendrik (componist), Mari (beeldhouwer) zijn vertegenwoordigd. De derde generatie komt aan bod in de personen van Jurriaan en Louis, beide componisten. Helaas voor de talentlozen, die slechts konden zingen, dansen, fluitspelen of koordirigeren: zij vallen buiten het bestek van het boek. Daarom vind ik dat ook Paul Witteman (zijdelings familie) niet in het boek thuishoort.
Van der Horst beperkt zich tot een beschrijving aan de buitenkant van de diverse familieleden, waardoor ik het boek vaak saai en slaapverwekkend vond. Pas bij de opkomst van Provo ging het mij boeien, maar heeft misschien meer met mijn eigen geschiedenis te maken.
Overigens is het boek rijk voorzien van foto’s uit het familiearchief, Nederlands Muziek Instituut en van diverse andere fotografen. Hier en daar schijnt er wat fout te zijn met de onderschriften volgens recensenten. Maar ik viel over het volgende. Op pag. 128 lopen de vier leden van de Notenkraker (Louis Andriessen en zijn kompanen) over een zebrapad, precies zoals The Beatles destijds Abbey Road overstaken. De auteur maakt geen melding van dit humoristische gegeven. ’t Is maar een kleinigheidje…NotenkrakersOpZeebrapad
Hoofdstuk 10, het laatste hoofdstuk, laat enige lukraak gekozen verwanten aan het woord.
Het boek is voorzien van een uitgebreid notenapparaat, een lijst met de belangrijkste en opmerkelijkste composities (wie maakte deze keus?) en een beperkte stamboom. Helaas ontbreekt er een uitgebreid register. Sommige van de noten, bij voorbeeld definities van termen, hadden beter in de tekst uitgelegd kunnen worden.
De startvraag van het onderzoek “hoe zoveel talent in één familie kan voorkomen” wordt jammer genoeg niet beantwoord. Maar dat kunnen we misschien beter aan psychologen overlaten.

De Hilversumse uitgeverij Lias werd in 2011 opgericht door Liesbeth de Vries, die haar sporen bij verschillende andere uitgeverijen verdiende. Het bedrijf richt zich voornamelijk op het maken van boeken “met betekenis” over thema’s als cultuur, geschiedenis en psychologie.

Kerstmarkt in Düsseldorf

03Naar de kerstmarkt in Düsseldorf

Met de bus, op één dag heen en terug. Dat hebben we geweten! Waren de reizen de vorige malen perfect georganiseerd, deze keer haperde er van alles. We startten om 08.45 uur vanaf het Ikea parkeerterrein in Haarlem; geen slechte plek en ook zeker niet te vroeg. Maar daarna begon de misère: er moest nog een passagier mee die om onbegrijpelijke redenen (medereizigers herkenden haar aan haar kleur jas) op de ophaal in Beverwijk was achtergebleven. Daarbij was er ergens halverwege een noodstop om koffie en koeken uit te wisselen met de andere bussen. Ruim een half uur later dan gepland kwamen we Düsseldorf binnen. Bij de vorige trips waren we hevig in de problemen gekomen met het zoeken naar gezellige eettentjes en cafés dus hadden we ons stevig op dat onderdeel voorbereid door een diepte-onderzoek op het internet. Maar we kwamen op een heel andere uit- en instapplaats terecht dan de vorige keer, dus dat klopte allemaal niet erg meer.01
De eerste de beste gelegenheid doken we in voor een versterkende maaltijd. Dat werd het Café de Bretagne, een in Franse stijl ingericht visrestaurant annex -winkel met een humorvolle, goed gehumeurde Italiaan als eigenaar. Daarna richting de kerstmarkt. Vijf minuten later hadden we de echte eetstraat gevonden, maar dat weten dan alvast voor de volgende keer.
De kerstmarkt in Düsseldorf is verdeeld over vijf wat kleinere plekken en slingert via de Altstad naar het pas gerenoveerde moderne stadsdeel.
Wat ons in Düsseldorf altijd enorm aanspreekt is de gemoedelijkheid van de Düsseldorfers, overal zijn de mensen vriendelijk en altijd worden je inkopen, hoe klein ook, begeleid door een kwinkslag.
De eetcultuur op de Duitse kerstmarkten vormt een hoofdstuk apart. Je kon het zo gek niet bedenken of het was er. Nieuw voor ons was de “raclettebaguette”, een half pistoletje met vers gesmolten kaas. Ook zijn er heerlijke Brezel (noemen wij pretzels)08.Brezel op reuzenformaat met allerlei soorten beleg of grote korrels zout. Veel van deze typisch Duitse versnaperingen halen de Nederlandse markt niet, maar wie een snacktentje op de markt wil opzetten, krijgt hier inspiratie genoeg. De spiraalvormige gefrituurde aardappel ontbrak dit jaar jammer genoeg, maar er was Bratwurst te over in allerlei variaties. Veel snacks en snoep ook voor thuis.
Dan heel veel kramen met kerstspulletjes, heel vaak voor een habbekrats.
Overal zag je ook nog de living statues, geen evenement kan er meer buiten, sommige met wonderbaarlijke en onbegrijpelijke constructies. Verrassende straatacts,

reuzenrad, zweefmolen en talrijke tentjes met Glühwein maakten een bezoek aan Düsseldorf tot een feest voor jong en oud.
Vlak voor de terugtocht ontdekten we in de etalages van een heel groot warenhuis een grote reeks etalages, compleet ingericht met allemaal Steiff (Knopf im Ohr, weet u nog van vroeger?) poppen. Veel van die dierfiguren konden nog bewegen ook; we kregen acuut heimwee naar de prachtige etalages die De Bijenkorf vroeger vol kleurig speelgoed inrichtte.
Volgend jaar willen we weer naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Maar dan gaan we met de trein en plakken er twee overnachtingen aan vast. Wel zo relaxed!

07