Categoriearchief: Theater

Theatrale rondleiding

Theatrale rondleiding in Haarlemse doopsgezinde kerk

IMG 7379Op 11 januari 2014 namen we deel aan een theatrale rondleiding door het mooie gebouw van de doopsgezinde vermaning in het hart van Haarlem. Het doopsgezinde geloof kent een uitgebreide historie van onderdrukking en vervolging, die in deze rondleiding goed tot zijn recht kwam.
Op een speelse manier had auteur/regisseur Marijke Kots een aantal doopsgezinde personen opgevoerd, waaronder Pieter Teyler van der Hulst (de grondlegger van het museum) en martelares Anneken Ogiers. Verbindende figuur, de 20ste eeuwse koster Theo Zeilmaker, leidde ons rond en stelde de overige personen aan het publiek voor.
Veel Haarlemmers kennen het gebouw door concertbezoek of een andere gelegenheid, maar bij deze rondleiding was gekozen voor de ruimtes die niet openbaar toegankelijk zijn. We waren stil van bewondering in de Heerenkamer (ontworpen door architect Van der Steur), die geheel in Jugendstil was opgetrokken en voorzien van een vernuftig ventilatiesysteem. Verder was in iedere ruimte wel een imposant kunstwerk te zien (Verwey!) of een ingenieus vervaardigd meubelstuk.
De tekst gaf hier en daar aanleiding tot een glimlach omdat Marijke Kots op ludieke wijze het heden en het verleden in de tekst door elkaar liet husselen.
Veel te snel was de rondleiding afgelopen, maar deze wordt iedere tweede zaterdag van de maand herhaald. Kosten 10 euro per persoon en via reserveren@historischtoneel.nl aanmelden is sterk aan te bevelen omdat er per keer maar een beperkt aantal toeschouwers kan worden toegelaten. Entree via de ingang aan de Frankestraat.

IMG 7419

 

 

 

 

IMG 7413

De verlossing van Nederland

isings940

 

 

 

Zaterdag 9 november 2013 bezochten wij een bijzondere muziekvoorstelling van het Haarlems Klein Koor. Titel van de voorstelling “De verlossing van Nederland” met als thema 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. Er was op luchtige wijze een verhaal omheen geweven met acteur Walter Crommelin in de dubbelrol van verteller (zonder hoed) en kapitein van spookschip De Vliegende Hollander (met flamboyant hoofddeksel).
Haarlems Klein Koor bestaat uit 25 leden onder de bezielende leiding van Martine des Tombe.
Het concert vond plaats in de grote zaal van de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat, die bekend staat om de zeer goede akoestiek. Ook het Haarlems Klein Koor kwam warm en – hoewel slechts bestaande uit 25 zangers – vol over.
Het idee was om muziek – ook uit andere tijdperken – ten gehore te brengen die verwijzen naar het thema. De cantate “De verlossing van Nederland” met tekst van Rhijnvis Feith en muziek van J.C.Röhner werd in 1819 vlak na de verlossing van het Franse juk ten gehore gebracht en sindsdien in deze contreien niet meer uitgevoerd. Verder zong het koor muziek van Orlando di Lasso met als tekst psalm 130, het Stormkoor uit De Vliegende Hollander van Banck/Hol en andere nummers met teksten van bijvoorbeeld J.P.Heije (u kent hem van talloze sinterklaas- en kinderliedjes), Bilderdijk en Beets. Ook kwamen “O Nederland let op uw Saeck” en “Merck toch hoe sterc”, oude bekenden uit Valerius’ Gedenkklank, voorbij.
Het concert werd besloten met de tekst “Hebban olla vogola” in een zeer eigentijdse versie van componist en arrangeur Jetse Bremer.
We hebben genoten van dit afwisselende, kleurrijke en zeer muzikale concert, dat voor ons nog wel langer had mogen duren. Jammer dat er maar twee uitvoeringen van zijn, hier zouden meer mensen van kunnen genieten!
De avond werd afgesloten met een heerlijk glas wijn voor alle bezoekers.
De melodie van Hebban alla vogala zong nog lang na in mijn hoofd.