Maandelijks archief: november 2013

Flavourites live

img_7181-2.jpgNu alweer voor de vijfde keer werd Flavourites Live gehouden in De Overkant, het oude Storkgebouw in Amsterdam-Noord.
Flavourites is een bundeling van 160 hippe webshops op het gebied van mode, lifestyle en alles wat het leven van de moderne mens kan veraangenamen. De Overkant is een enorm groot fabrieksgebouw waar alle shops met gemak in passen. Maar dan. Je komt ogen en oren tekort om alles in je op te nemen; wij waren overdonderd door het aanbod. Alles fris en fleurig uitgestald, vriendelijke shophouders, een zeer divers aanbod van babyspullen tot brownies per post; van sieraden tot meubilair, kerstballen … te veel om op te noemen. Al snel vonden we de stand van bubaB/Catootje/plukietsmoois. Mooie grote stand waar we op ons gemak de uitgestalde waren konden beklijken. Goed idee dit bundelen van krachten! Mooi ook die retro radio- of t.v.tassen en erg praktisch!
Maar ons budget was jammer genoeg al opgegaan aan een hippe knuffel voor onze achterneef. Hopelijk kan hij die waarderen … anders zetten we ‘m bij onze eigen verzameling knuffels.
Het publiek bestond voor het grootste deel uit tot in de puntjes verzorgde jonge vrouwen, veelal met lang (zwart) haar.
De horeca was dik in orde: lekkere broodjes, goeie koffie, voldoende zitplaatsen. Maar onze voorkeur ging uit naar het grote Storkrestaurant met uitzicht op het IJ en zijn rustieke terras.
Alle andere foto’s kun je vinden op bit.ly/18wGWPn maar de knuffel staat hier al boven. Mooi hè?

De verlossing van Nederland

isings940

 

 

 

Zaterdag 9 november 2013 bezochten wij een bijzondere muziekvoorstelling van het Haarlems Klein Koor. Titel van de voorstelling “De verlossing van Nederland” met als thema 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. Er was op luchtige wijze een verhaal omheen geweven met acteur Walter Crommelin in de dubbelrol van verteller (zonder hoed) en kapitein van spookschip De Vliegende Hollander (met flamboyant hoofddeksel).
Haarlems Klein Koor bestaat uit 25 leden onder de bezielende leiding van Martine des Tombe.
Het concert vond plaats in de grote zaal van de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat, die bekend staat om de zeer goede akoestiek. Ook het Haarlems Klein Koor kwam warm en – hoewel slechts bestaande uit 25 zangers – vol over.
Het idee was om muziek – ook uit andere tijdperken – ten gehore te brengen die verwijzen naar het thema. De cantate “De verlossing van Nederland” met tekst van Rhijnvis Feith en muziek van J.C.Röhner werd in 1819 vlak na de verlossing van het Franse juk ten gehore gebracht en sindsdien in deze contreien niet meer uitgevoerd. Verder zong het koor muziek van Orlando di Lasso met als tekst psalm 130, het Stormkoor uit De Vliegende Hollander van Banck/Hol en andere nummers met teksten van bijvoorbeeld J.P.Heije (u kent hem van talloze sinterklaas- en kinderliedjes), Bilderdijk en Beets. Ook kwamen “O Nederland let op uw Saeck” en “Merck toch hoe sterc”, oude bekenden uit Valerius’ Gedenkklank, voorbij.
Het concert werd besloten met de tekst “Hebban olla vogola” in een zeer eigentijdse versie van componist en arrangeur Jetse Bremer.
We hebben genoten van dit afwisselende, kleurrijke en zeer muzikale concert, dat voor ons nog wel langer had mogen duren. Jammer dat er maar twee uitvoeringen van zijn, hier zouden meer mensen van kunnen genieten!
De avond werd afgesloten met een heerlijk glas wijn voor alle bezoekers.
De melodie van Hebban alla vogala zong nog lang na in mijn hoofd.

Mijn handwerkjeugd-01, inleiding

vliegenzwam.02

Voorwoord

Een levensgeschiedenis kun je weergeven in allerlei thema’s.  Toevallig kwam ik van de week een grote zak handwerkjes tegen die in verschillende levensperiodes gemaakt zijn.  Handwerken … dat is haast niet meer van deze tijd en de zeldzame keren dat je iemand met draden bezig ziet is om de snoertjes van de koptelefoon te ontwarren.

 
Ook ik heb via een leven van studeren en 12 jaar lang intensief kalligraferen de smaak van de computer en alles wat daarmee samenhangt te pakken gekregen. Nu ik bezig ben met het optekenen van andermans levensverhalen, viel mij in dat “handwerken” een prima onderdeel van een levensgeschiedenis kan vormen.
Omdat ik dit blog begonnen ben, en daarmee ook mijn eigen geschiedenis ben gaan vormgeven, dacht ik gewoon: prima thema voor mezelf, ga ik doen.
De keuze voor dit handwerkje maakte ik als volgt.
Het is herfst en daarmee paddenstoelentijd.
De vliegenzwam is een paddenstoel die altijd zeer tot mijn verbeelding heeft gesproken.
Dit handwerkje kwam geheel vrijwillig tot stand, ergens tussen mijn 12de en 18de jaar.