Maandelijks archief: februari 2015

Mijn handwerkjeugd-04

Stramien en katoen

0106 Aan het fotootje te zien ben ik alweer een stapje verder gevorderd in mijn handwerkloopbaan. Met katoen randjes borduren op een lap stramien! Deze was in het begin altijd heel stijf, maar werd handelbaarder naarmate mijn werkje vorderde.

Het zomen van het lapje vond ik een naar en langdradig karwei. Het lukte dan ook niet al te best; dat is duidelijk te zien. Maar daarna kon het feest beginnen. Met zelfgekozen kleurtjes ging ik randjes borduren in de kruissteek. De eerste drie waren verplichte nummers, maar daarna mocht je je eigen randjes kiezen.

niet allemaal dezelfde kant uit
niet allemaal dezelfde kant uit

Het besef dat alle kruisjes dezelfde kant op moesten, was bij mij niet zo sterk aanwezig maar Juf was denk ik al blij met alles dat althans de vorm van een kruisje had. Dat er ook een achterkant aan zat, die ook min of meer moest ogen… daar werd niet op gelet.

de achterkant oogt wat rommelig
de achterkant oogt wat rommelig

Het werken met al die kleurtjes, en vooral het uitzoeken ervan, vond ik echt het allerleukste om te doen.

Ach, waren alle handwerkopdrachten maar zo leuk geweest … dan zat ik misschien nu niet achter een beeldscherm maar aan een grote tafel met een vergrootglas en een ingewikkeld handwerk-in-wording.

Creatief boekbinden met naald en draad

Koptische bindwijze

een koptisch boekje
een koptisch boekje

Bij Juul, speciaalzaak voor teken-, schilder- en knutselmateriaal te Heemstede, worden sinds kort ook activiteiten georganiseerd voor volwassenen. Begin januari startte hier de cursus Creatief Boekbinden met het project Koptische bindwijze.

een lapje uitzoeken
een lapje uitzoeken

Van de talloze manieren om zelf een boek te maken is de Koptische bindwijze de mooiste maar niet de gemakkelijkste. Dit is namelijk de enige bindwijze waarbij je opengeslagen boek mooi plat blijft liggen waardoor de hele pagina bewerkbaar is. In principe is er geen maximum aan het aantal in te binden pagina’s (katernen, zoals de vakman zegt). Door de eeuwen heen is deze methode, afkomstig uit Egypte, al gebruikt.

de prikwieg
de prikwieg

In een kleine groep van 8 vrouwen gingen we aan de slag onder de bezielende leiding van Gertie Glas.

Voor het bekleden van de platten konden we kiezen uit een groot aantal mooi bedrukte lappen met een bijpassende draad voor het naaiwerk. Voor het spiegeltje (bekleding aan de binnenkant van de platten) waren er mooie kleuren zwaar papier beschikbaar.

 

Om de naaidraden in het omslag te werken, was er een hobbytang beschikbaar; de gaten werkten wij af met koperkleurige ringetjes. Dit geeft een heel mooi effect en voorkomt dat de naaidraden de kaft beschadigen.

Voor het binnenwerk kun je allerlei soorten papier gebruiken, maar omdat dit boekje bestemd is voor het ‘journaling’* project, kozen wij voor stevig aquarelpapier. Het is zaak de katernen van de goede naaigaten te voorzien en deze ook op de juiste manier op elkaar te leggen.

 

goed plat neerleggen
goed plat neerleggen

 

Het naaiwerk zelf doe je met een kromme naald, die ook voor stoffering van meubels bedoeld is, en algauw bleek dit superhandig te werken. Met een traditionele rechte naald zou het binden minder makkelijk verlopen. En het naaien zelf is behoorlijk ingewikkeld. Toch ging iedereen aan het einde van de tweede avond trots naar huis met een heel mooi zelf gebonden boekje.

kettingsteek en handleiding
kettingsteek en handleiding

 

 

 

 

 

 

Tot slot

Wie toch op eigen kracht een koptisch boekje wil maken, verwijs ik naar de talloze demonstratiefilmpjes op Youtube.

een van de vervaardigde boekjes
een van de vervaardigde boekjes

Annemarie Broek

* journaling (officieel: art journaling) = dagboek bijhouden met naast (of in plaats van) de traditionele teksten ook schetsen, foto’s, collages, recepten, entreekaartjes etc.