Maandelijks archief: maart 2015

Journaling bij Juul

Journaling: wat is dat nou weer?

IMG_1500
Een voorbeeld uit het schetsdagboek van docent Gerti Glas

Journaling (voluit Art Journaling geheten) is het bijhouden van een dagboek met naast (of in plaats van) de traditionele teksten ook schetsen, foto’s, collages, recepten, entreekaartjes etc. Je kunt het trouwens ook ‘schetsdagboek’ noemen; minder deftig maar misschien wel zo duidelijk. Het is dus een visueel dagboek, waarin je je dagelijks leven documenteert aan de hand van meer dan alleen een zakelijke beschrijving of opsomming. Zo creëer je voor jezelf een heel persoonlijk document waar je met plezier in terugbladert.

Hoe doe je dat?

Bij Juul, hobbywinkel in Heemstede, volgde ik in februari een cursus van drie avonden om me te bekwamen in het aanleggen van een eigen art journal. Deze cursus stond onder leiding van Gertie Glas.

002
Schets van iemand die voorheen nog nooit had getekend

Er zijn geen (kwaliteits)eisen, grenzen of geboden/verboden. Je hoeft dus niet persé goed te kunnen tekenen. We kunnen veel meer dan we denken en daarvoor maak je gebruik van speciale technieken. Gertie Glas, de docent, legt het zo uit: “Als je een voorwerp wilt tekenen, kijk je er eerst goed naar, vervolgens teken je de omtrek van het voorwerp. Teken langzaam en kijk naar het voorwerp en niet of nauwelijks naar je papier”. Met andere woorden: niet nadenken over wat je ziet, maar gewoon doen. Het gaat niet om de perfecte tekening maar om het weergeven van wat je beleeft. Heel veel wordt aan je eigen fantasie overgelaten.

Op de eerste cursusavond gingen we daarmee aan de slag en de resultaten vielen beslist niet tegen. Vooral als je wat kleur in het schetsje verwerkt, ziet het er al snel heel aardig uit.

10991263_832715640122716_5736367627348710190_n
Enkele voorbeelden van gemengde materialen

Op de tweede cursusavond had de docent een groot aantal verschillende materialen meegebracht waarmee we naar hartenlust konden experimenteren. Voor het resultaat maakt het nogal veel uit of je wel of geen watervaste materialen gebruikt. Het is maar net wat je zelf leuk vindt. Een paar voorbeelden: aquarelverf, maskeervloeistof, waskrijt, nat-in-nat, gebruik van alcohol, citroensap, koffie, rode wijn; tekenpotloden, kleurpotloden, aquarelpotloden, andere verfsoorten …alles mag!

De serie werd afgerond met een avondje stoeien met lay-out. Om de pagina af te werken, kun je gebruik maken van een omlijsting met getekend touw, een serie spijkers, takken, lintjes … wat je maar wilt. Het voordeel: je pagina ziet eruit als één geheel. Dan kun je ook nog een zelf ontworpen logo bijtekenen. Maar voor in je eigen boekje vind ik dat persoonlijk niet nodig. Het blad kan verlevendigd worden met toevoegsels, waar je ook overheen kunt tekenen. Alles naar eigen smaak; niets is te gek.

IMG_1493
Cursisten zijn geconcentreerd aan het werk

Voorbeelden van journaling zijn op het internet onder andere te vinden bij

 

 

Plezier in schilderen met Saskia Minoli

Een workshop voor beginners en gevorderden, met veel tips en aandacht voor techniek.

 IMG_1442

Saskia Minoli ken ik nog uit de tijd dat we samen aan de Frederik Muller Academie in Amsterdam studeerden. Omdat ik me absoluut niets van haar artistieke gaven herinnerde ging ik eens naar haar werk kijken tijdens de Vijfhoekkunstroute. Ik werd aangenaam verrast!

Op haar Facebookpagina zag ik de uitnodiging voor een workshop schilderen met Saskia Minoli. Dicht in de buurt en niet al te gek duur. Dus gaf ik ons (mijzelf plus partner) op als deelnemers.

IMG_1462
De kat sliep rustig door …

Op 28 februari begaven we ons naar buurtcafé Bert in de Leidsebuurt (van Haarlem welteverstaan) waar Saskia ons opwachtte met een stamtafel vol verf en overige schilderbenodigdheden. Er waren drie andere deelnemers, dus de groep was plezierig klein.

Voor iedere cursist was er een overzichtelijk klein echt linnen doekje. Heel fijn om niet meteen met zo’n enorm vel geconfronteerd te worden waarvan je weet dat het nooit vol komt.

Saskia had enkele stillevens gecomponeerd als voorbeeld. Eerste opdracht: schilder het doek helemaal vol met de achtergrond.

IMG_1449
Model
IMG_1466
Uitwerking

Daar zag ik enorm tegenop maar door de coachende aanwijzingen van Saskia lukte mij dat. Tegen de tijd dat de achtergrond klaar was, was ik gewend aan het werken met acrylverf. Ook bij het opzetten van het hoofdmotief bleef de docent ons goed in de gaten houden, hier en daar discreet tips gevend. Fijn vond ik ook dat Saskia ons ongelimiteerd van de verf liet gebruiken. Dat heb ik nog weleens anders meegemaakt!

.

IMG_1453
Dorstig makend voorbeeld
IMG_1465
Uitwerking door Jan

Tegen het einde van de workshop had elke deelnemer een leuk schilderijtje gemaakt. Samen bekeken we alle werkstukjes. Verrassend wat de anderen ervan gemaakt hadden!

Dankzij de sneldrogende eigenschappen van de acrylverf konden we ons schilderij direct veilig mee naar huis nemen.

.

.

.

.

.

 

Meer over het werk van Saskia Minoli kun je vinden op haar site: http://www.atelierminoli.nl

 

Tot begin april is haar expositie Subtiele Naakten te zien in het Seinwezen te Haarlem.