Theatrale rondleiding

Theatrale rondleiding in Haarlemse doopsgezinde kerk

IMG 7379Op 11 januari 2014 namen we deel aan een theatrale rondleiding door het mooie gebouw van de doopsgezinde vermaning in het hart van Haarlem. Het doopsgezinde geloof kent een uitgebreide historie van onderdrukking en vervolging, die in deze rondleiding goed tot zijn recht kwam.
Op een speelse manier had auteur/regisseur Marijke Kots een aantal doopsgezinde personen opgevoerd, waaronder Pieter Teyler van der Hulst (de grondlegger van het museum) en martelares Anneken Ogiers. Verbindende figuur, de 20ste eeuwse koster Theo Zeilmaker, leidde ons rond en stelde de overige personen aan het publiek voor.
Veel Haarlemmers kennen het gebouw door concertbezoek of een andere gelegenheid, maar bij deze rondleiding was gekozen voor de ruimtes die niet openbaar toegankelijk zijn. We waren stil van bewondering in de Heerenkamer (ontworpen door architect Van der Steur), die geheel in Jugendstil was opgetrokken en voorzien van een vernuftig ventilatiesysteem. Verder was in iedere ruimte wel een imposant kunstwerk te zien (Verwey!) of een ingenieus vervaardigd meubelstuk.
De tekst gaf hier en daar aanleiding tot een glimlach omdat Marijke Kots op ludieke wijze het heden en het verleden in de tekst door elkaar liet husselen.
Veel te snel was de rondleiding afgelopen, maar deze wordt iedere tweede zaterdag van de maand herhaald. Kosten 10 euro per persoon en via reserveren@historischtoneel.nl aanmelden is sterk aan te bevelen omdat er per keer maar een beperkt aantal toeschouwers kan worden toegelaten. Entree via de ingang aan de Frankestraat.

IMG 7419

 

 

 

 

IMG 7413