Mierenwandeling in Amersfoort

Trudy legt uit ...
Trudy legt uit …

Op zaterdag 30 mei had kunstenaar/bioloog Trudy Beekman een eendaagse schetscursus georganiseerd in Amersfoort. Thema van de cursus was: “Toerist in eigen stad”.

Na ontvangst in de Volksuniversiteit Amersfoort, op comfortabele afstand van het centraal station, legde zij onder het genot van een kopje koffie (thee mocht ook) uit hoe je moet werken in een klein schetsboekje (formaat A6 ofwel 9 x 16 cm) en hoe je staand schetsjes kunt maken. In die situatie kun je maar weinig tekenmaterialen gebruiken, namelijk alleen één pen of potlood. Trudy heeft een heel aparte methode ontwikkeld om ook als beginnende tekenaar een herkenbare schets te produceren. Ze noemt het de Mierenwandeling.

Mierencapitool
Mierencapitool

Na de inleiding vertrokken wij om op verschillende markante punten van de stad de pas verworven inzichten te oefenen. Gelukkig was het droog en zonnig, zodat het buiten werken goed te doen was. De eerste pleisterplaats was Het Been, bij De Kaping met uitzicht op de haven. Vlak daarbij is de Koppelpoort te vinden, een ideale plek waar je heel veel mogelijkheden hebt om een schets te maken.

St.Aegtenkapel
St.Aegtenkapel

Als je pas beging met schetsen, is het heel moeilijk om een driedimensionaal object redelijk op papier te krijgen. Leuk is het dan om bijvoorbeeld een plat voorwerp als onderwerp te nemen: een luik, een raam of een hek van smeedijzer.

Het plezier in het schetsen en de trots op het resultaat staan in deze workshop centraal. Ikzelf ben geen getalenteerd tekenaar maar bij het tonen van mijn schets riep een familielid direct “Hee, de Koppelpoort van Amersfoort”.

Koppelpoort
Koppelpoort

En daar gaat het om: de lol in het schetsen, waardoor je ook met meer aandacht naar je omgeving kijkt en veel meer details waarneemt. Je bent op zo’n dag ook zo intensief bezig dat alles van je af valt, vooral de problemen.

Maf kleuterbroekje
Maf kleuterbroekje

Een verfrissende, gezellige en leerzame dag in het hartje van Amersfoort werd afgesloten met enkele tips over kleurgebruik en het bekijken van elkaars schetsboekjes.

Op deze manier een getekend en van commentaar voorzien schetsboekje maken wordt ook wel JOURNALING genoemd. Ik schreef hier al eerder over en er zijn op Pinterest talloze voorbeelden van te bewonderen. Maar in de eerste en de laatste plaats gaat het om je eigen ervaringen tijdens het tekenen en het doorbladeren van je schetsboekje.

Ook in Haarlem wordt binnenkort (21 augustus a.s.) een schetsexcursie georganiseerd. Ik kan iedereen aanraden om kennis te maken met deze kunstenaar en haar unieke schetsmethode. Wij hebben ons al opgegeven.

Op http://trudybeekman.nl vindt u een overzicht van Trudy’s activiteiten en een kennismaking met deze kunstenaar.

 

3 reacties op “Mierenwandeling in Amersfoort

  1. Lijkt me een leuke gezellige maar vooral leerzame dag geweest te zijn als ik dit zo lees. Weer een top artikel !!

  2. Hartstikke leuk, Annemarie!
    Ben benieuwd naar je schetsboekje.
    Misschien kan je het meenemen naar de workshop ‘Plezier in schilderen’?

  3. Beste Annemarie, dank je wel voor het enthousiaste artikel en publicatie op je website. Heel leuk, ik hoop dat het nieuwe mensen aantrekt,

    groeten aan Jan, trudy

Reacties zijn gesloten.