De huisvriend van Bertram Koeleman

DeHuisVriendBertram Koeleman is inkoper bij boekhandel De Vries in Haarlem. Hij schreef een boek dat direct na het uitkomen een sensatie verwekte in literair Nederland met als titel De Huisvriend . Ik schafte het aan en begon direct met lezen. Rond pagina 112, het was ongemerkt zomaar anderhalf uur later geworden, besefte ik dat ik het een razend interessant en spannend boek vond. Misschien omdat het thema heel bizar is (bewaken/verzorgen van kluizenaar) maar zijn schrijfstijl heeft daar beslist ook mee te maken. Hij schrijft namelijk geen woord teveel en doet niet aan uitgebreide beschrijvingen van situaties. Aan de andere kant biedt hij veel levensechte details waardoor ik me eerder toeschouwer dan lezer voelde. En wat voor mij het belangrijkste is: na lezing kreeg ik direct inspiratie om zelf weer eens een geheimzinnig verhaal te schrijven. Daarom is dit voor mij een heel dierbaar boek!