Haiku schrijven op het Landje van De Boer

Het landje van De Boer

Volkstuiniers Anneke van der Werff, Elbrich Fennema en Leontine Trijber ontfermden zich in 2007 over een vervallen tuinderij om er een “zinnenprikkelende, inspirerende, smakelijke, educatieve, ontspannende, ecologische, gemeenschappelijke pluk- en proeftuin van te maken.” Sindsdien is daar van alles en nog wat te beleven voor jong en oud. De naam verwijst overigens naar de voorlaatste eigenaars van dit stukje land, de gebroeders De Boer. Op zondag 24 april meldden wij ons daar voor een sessie Haiku schrijven.

 

1. haiku spelregels
haiku spelregels

Haiku schrijven

Een haiku is een soort gedicht dat bestaat uit drie regels en een vastgesteld aantal lettergrepen. De natuur hoort er eigenlijk een hoofdrol in te spelen. Je hoeft er niet voor te kunnen rijmen, wel moet je goed tot 7 kunnen tellen.

3. een paar boekjes
een paar boekjes

 

 

Tuinmens Elbrich Fennema en hofdichter Jim v.d.Eng hadden in samenwerking met bibliotheek Zuid-Kennemerland waarschijnlijk alle bestaande boeken over haiku verzameld, want de werktafel was bezaaid met tientallen boeken vol voorbeelden en theorieën.

Na een korte inleiding van Elbrich gingen de deelnemers de tuin in om inspiratie op te doen, helaas al snel naar binnen gejaagd door een hevige regenbui.

Dan maar aan de lange tafels plaatsnemen en proberen je dichtader te openen. Bij de meeste aanwezigen kwam dit proces in stilte op gang, hier en daar ondersteund door hofdichter Jim en gastvrouw Elbrich.

2. Elbricg legt uit
Elbrich legt uit

Discussie

Op een gegeven moment kwamen de discussies los. Wat mag wel en wat mag niet? Het gaat in feite over een korte en kernachtige verwoording van een gebeurtenis in de natuur dus is het van belang je woorden zorgvuldig te kiezen om het beeld zo kernachtig mogelijk te beschrijven. Verwoed zochten de deelnemers in de boekjes naar voorbeelden om hun mening kracht bij te zetten.

 

In de pauze konden de deelnemers genieten van een (kruiden)thee en appelsap van eigen appels met een venkelzaadmuffin. Daarna werd het weer stil aan tafel en kon je menig zweetdruppeltje op het papier horen vallen.

5. expositie
expositie

Het slot van de middag werd gevormd door het voorlezen van de diverse producten. Sommige deelnemers hadden met moeite één haiku geproduceerd, andere waren niet meer te stuiten in hun productie maar iedereen kon met een trots gevoel ten minste één eigen haiku mee naar huis nemen. Wie wilde, kon zijn poëem ophangen aan een slinger bij het raam van de kas. De geproduceerde teksten worden waarschijnlijk op ludieke wijze zichtbaar gemaakt in de bibliotheek van Bloemendaal. We weten nog niet precies hoe dat gaat gebeuren. Houdt u de site http://www.bibliotheekzuidkennemerland.nl/home.html maar goed in de gaten.

IMG_3579

Meer informatie over de activiteiten van het Landje van De Boer vindt u op http://landjevandeboer.nl/. Adres: et Landje is gevestigd aan de

Bloemendaalseweg 183 (tegenover het gemeentehuis) in Overveen. Tel. 06 16 350 340. Een overzicht van alle activiteiten voor het komende seizoen kunt u op de website vinden. Voor meer uitgebreide informatie is het handig een abonnement te nemen op de mooie overzichtelijke Nieuwsbrief.

©Annemarie Broek

4 reacties op “Haiku schrijven op het Landje van De Boer

  1. Leuk, weer een top artikel geschreven. Had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord maar even goed je verhaal gelezen en gegoogled. Top !!

  2. Heb dit met plezier gelezen!
    Haiku’s spreken mij erg aan.

    Zelf houd ik mij bezig met sumi-e , Japans penseel schilderen ; een haiku bij zo’n schildering zou niet misstaan.

    Groeten van Saskia

Reacties zijn gesloten.