De verlossing van Nederland

isings940

 

 

 

Zaterdag 9 november 2013 bezochten wij een bijzondere muziekvoorstelling van het Haarlems Klein Koor. Titel van de voorstelling “De verlossing van Nederland” met als thema 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. Er was op luchtige wijze een verhaal omheen geweven met acteur Walter Crommelin in de dubbelrol van verteller (zonder hoed) en kapitein van spookschip De Vliegende Hollander (met flamboyant hoofddeksel).
Haarlems Klein Koor bestaat uit 25 leden onder de bezielende leiding van Martine des Tombe.
Het concert vond plaats in de grote zaal van de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat, die bekend staat om de zeer goede akoestiek. Ook het Haarlems Klein Koor kwam warm en – hoewel slechts bestaande uit 25 zangers – vol over.
Het idee was om muziek – ook uit andere tijdperken – ten gehore te brengen die verwijzen naar het thema. De cantate “De verlossing van Nederland” met tekst van Rhijnvis Feith en muziek van J.C.Röhner werd in 1819 vlak na de verlossing van het Franse juk ten gehore gebracht en sindsdien in deze contreien niet meer uitgevoerd. Verder zong het koor muziek van Orlando di Lasso met als tekst psalm 130, het Stormkoor uit De Vliegende Hollander van Banck/Hol en andere nummers met teksten van bijvoorbeeld J.P.Heije (u kent hem van talloze sinterklaas- en kinderliedjes), Bilderdijk en Beets. Ook kwamen “O Nederland let op uw Saeck” en “Merck toch hoe sterc”, oude bekenden uit Valerius’ Gedenkklank, voorbij.
Het concert werd besloten met de tekst “Hebban olla vogola” in een zeer eigentijdse versie van componist en arrangeur Jetse Bremer.
We hebben genoten van dit afwisselende, kleurrijke en zeer muzikale concert, dat voor ons nog wel langer had mogen duren. Jammer dat er maar twee uitvoeringen van zijn, hier zouden meer mensen van kunnen genieten!
De avond werd afgesloten met een heerlijk glas wijn voor alle bezoekers.
De melodie van Hebban alla vogala zong nog lang na in mijn hoofd.